Världstoalettdagen: Hår och hushållspapper – hör om skräpet som sätter stopp

Publicerad

Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag då sanitetsproblem uppmärksammas runt om i världen. I Sverige har vi tillgång till både toaletter och rent vatten, men många menar att vi måste bli bättre på att ta hand om det vi har.

I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast. Det måste vi sluta med. Vi ska bara spola ner kiss, bajs och toapapper. Inget annat. Inte ens hårstrån.

Spola inte ner hushållspapper

En situation som ligger bakom många fulspolningar är att toalettpappret är slut. Oftast löser vi situationen med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten. Det visar en undersökning som YouGov har genomfört på uppdrag av Svenskt Vatten. Var tredje svensk känner inte till att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar.

En tredjedel på jorden saknar toa

Sedan 2014 är det också en officiell FN-dag och World Toilet Organization vill uppmärksamma att en tredjedel av världens befolkning idag saknar tillgång till toalett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.