Klart för fler leverantörer av sjukvårdsmaterial: ”Kan kosta 2-4 miljoner extra”

Uppdaterad
Publicerad

Inom fyra veckor ska det finnas färdiga alternativa lösningar till dagens försörjning av sjukvårdsmaterial i de fem regioner, varav Dalarna är en, som ingår i samarbetet Varuförsörjningen.

Vid ett sammanträde som hölls i Västerås på tisdagen beslöt den gemensamma varuförsörjningsnämnden att ge förvaltningen i uppdrag att teckna avtal med andra distributörer som ska kunna nyttjas inom fyra veckor.

– Det har framförts att vi borde säga upp det nuvarande avtalet omedelbart, men det är ingen framkomlig väg. Vi kan inte agera på impuls, eftersom det riskerar att förvärra situationen i de drabbade regionerna och även ge problem i andra delar av Sverige. Vi har ett stort samhällsansvar i denna fråga, säger Behcet Barsom (KD), ordförande för varuförsörjningsnämnden i ett pressmeddelande.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Vad kan det här kosta?

– Vi beräknar att det kan kosta mellan två till fyra miljoner kronor. För det har vi avsatt medel i varuförsörjningsnämnden.

Arbetar med olika lösningar

– Vi arbetar nu med två parallella spår. Det ena är att kunna fortsätta med den upphandlade distributören, förutsatt att de får ordning i sina leveranser. Det andra är att förbereda nya permanenta lösningar, som ska kunna tas i drift med kort startsträcka.

Beslutsunderlaget för nya avtal ska utgå från verksamhetsbehovet och innehålla en juridisk och ekonomisk analys.

– Varuförsörjningen arbetar redan intensivt med att hitta alternativa lösningar, men nu går arbetet in i en ny fas. Vi vill ha en konkret backup-lösning för de fem regionerna tillsammans och vi har satt av medel för att möjliggöra detta, säger Behcet Barsom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaoset kring sjukvårdsleveranserna

Mer i ämnet