Vasaloppets vd Eva-Lena Frick Foto: svt

Vasaloppets vd förklarar sig

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppets vd säger att den vegetariska maträtt som erbjöds vasaloppsåkarna inte var någon protest mot lokalproducerat kött.

Redan i söndags – när Vasaloppet fortfarande pågick – kallade Vasaloppets vd Eva-Lena Frick till möte med LRF Dalarna och Sveriges Nötköttsproducenter.

– Vi är ledsna för att det här har uppfattats som att vi är emot lokalproducerat kött, säger hon.

Dalarna – Vasaloppet 2018

Hon berättar att man efter loppet på Vasalopps-söndagen erbjuder en maträtt till åkarna och i år valde man att på försök servera vegetarisk lasagne.

– Vår avsikt har aldrig varit att ta ställning mot lokalproducerat kött, säger Eva-Lena Frick.

– Vi värnar om den lokala näringen och att vi ska göra det står också i våra ägardirektiv.

Hon berättar att under Vasaloppets vintervecka har det serverats både lokalproducerat kött och lokalproducerad fisk i bland annat Mässtältet i Mora.

– Nu valde vi att en gång testa vegetarisk mat, därmed inte sagt att vi tycker illa om något annat, säger Eva-Lena Frick.

Hon säger också att man ska fortsätta den ”konstruktiva dialogen” med LRF och Sveriges Nötköttsproducenter.

Den vegetariska måltiden var en del i Vasaloppets miljöarbete.

– Vi jobbar med hållbarhet, vi har till exempel också haft gratis tåg till Mora och miljövänligare uppvärmning av Mässtältet, säger Eva-Lena Frick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Vasaloppet 2018

Mer i ämnet