Pacemaker är vanligare förekommande bland manliga frekventa Vasaloppsdeltagare. Foto: SVT

Vasaloppsåkare behöver oftare pacemaker

Uppdaterad
Publicerad

Forskare ser ett samband mellan manliga Vasaloppsdeltagare och behov av pacemaker senare i livet.

– Risken verkar vara högst bland männen som åkte snabbast och hade åkt många Vasalopp, säger Niclas Svedberg, en av forskarna bakom studien, överläkare och biträdande verksamhetschef i kardiologi vid Falu lasarett.

Studien visar att manliga Vasaloppsåkare i framtiden verkar behöva pacemaker i högre utsträckning än män som inte alls åker skidor. Det visar data utfört från 290 000 män och kvinnor som åkt Vasaloppet mellan 1989-2011.  Skidåkarna ställdes mot en kontrollgrupp på nästan 532 000 män och kvinnor som aldrig genomfört ett Vasalopp.

Snabba tider – högre risk

Män med snabbast tider eller som åkt många Vasalopp tillhörde den största riskgruppen där förekomsten av pacemaker eller bradykardi var 14 procent högre jämfört med kontrollgruppen som inte åkte skidor.

Vasaloppet i Dalarna

– Det är viktigt att understryka att det här inte ska tolkas som att fysisk träning är farligt, tvärtom är fysisk aktivitet viktigt för att motverka i princip alla hjärt-kärlsjukdomar, säger Svedberg i ett pressmeddelande från Region Dalarna.

Lägre risk hos kvinnor

Hos testgruppen kvinnor kunde man däremot konstatera en lite mindre risk för att i framtiden behöva pacemaker eller drabbas av bradykardi hos de som åkt många Vasalopp eller haft snabba tider.

Studien presenterades på årets upplaga av europeiska hjärtkongressen, ESC-kongress (European Society of Cardeology) i Barcelona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet i Dalarna

Mer i ämnet