Vasaskolans rektor och skolchefen i kommunen berättar om varför de valt att ta möjligheten till distansundervisning på högstadieskolan. Foto: Ann-Louise Julin/ SVT

Här ska högstadieeleverna fjärrundervisas: ”Vi är väl förberedda”

Uppdaterad
Publicerad

Efter regeringsbeslutet under torsdagen har många högstadieskolor snabbt fått ställa om. En av de som nu går över till distansundervisning är Vasaskolan i Hedemora, där 130-140 elever kommer vara hemma under veckan för att undvika trängsel i korridorer och i matsalen. 

Från och med måndag kommer årskurs 8 och 9 att varva med att vara hemma under veckan, säger skolchef Niklas Nordahl. Det är för att vi vill minska antalet elever på skolan.

– Det har varit väldigt trångt på skolan, framförallt i korridorer och i matsalen, så beslutet med fjärrundervisning passar oss just nu, säger skolchefen.

Coronaviruset i Dalarna

På Vasaskolan har man under det senaste året planerat för att kunna införa distansundervisning om det skulle behövas.

– Nu får vi lite koll på läget om hur smittspridningen ser ut, och dessutom testa på hur det fungerar med fjärrundervisningen.

Beslutet gäller i tre veckor. Årskurs 7 berörs inte, utan kommer fortsättningsvis studera på plats i skolan. Likaså elever i grundsärskolan.

Elever som har fjärrundervisning kommer att erbjudas matlådor.

– Hur det rent praktiskt kommer att fungera får vi se till veckan, men vi känner oss väl förberedda, säger Vasaskolans rektor Ann Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet