Vattennivån i kraftverken flera meter under det normala

Uppdaterad
Publicerad

Det extremt torra vädret under sommaren och den hittills regnfattiga hösten har lett till att det saknas mycket vatten i magasinen till flera elkraftverk.

Trängslets vattenkraftverk i norra Dalarna är just nu ett exempel på vattenbristen. Nivån ligger sex meter under det normala, det motsvarar nästan höjden av ett trevåningshus. Eftersom vattenmagasinet är sju mil långt och flera hundra meter brett så är det alltså gigantiska mängder vatten som saknas.

Ser bättre ut längre norrut

Men det ser olika ut i landet. Längst ner i söder är det väldigt dåligt med vatten, men i gengäld är de vattenmagasinen förhållandevis små. Längst upp i norr finns de riktigt stora magasinen och där ser det bättre ut. Genomsnittssiffran för landet som helhet är 70 procent av det vatten som normalt ska finnas i magasinen vid den här tiden på året.

Jonas Bengtsson är vd för Vattenregleringsföretagen.

– Mitt ansvarsområde sträcker sig från Daläven upp till Umeälven, och det är väldigt stor skillnad där, säger Jonas Bengtsson. Dalälven och Ljusnan ligger betydligt under normala vattenstånd, ungefär 20 procent under det som är normalt för årstiden. Men längre upp i landet är det på det normala, eller till och med över det normala, säger Jonas Bengtsson.

Regnet måste komma före is och snö

När is och snö lagt sig på vattenmagasinen kommer det inte bli någon fortsatt påfyllnad, men än finns förstås en möjlighet att det kan komma mer regn.

Finns det en chans att det kan regna så mycket att det kommer upp till normalnivåer innan vintern?

– Chans finns det absolut, säger Vattenregleringsföretagens chef Jonas Bengtsson med ett leende. Och det är svårt att förutspå väder, men om utgångsläget i dag är att det är så pass mycket mindre än normalt så är förstås chansen också mindre än vanligt att vi når normala vinternivåer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.