Hela vägbanan kan komma att grävas upp för att sanera efter branden. Foto: Torbjörn Wåhlin

Vattenverk stängt efter branden – nu undersöks marken

Uppdaterad
Publicerad

Germundsbo vattenverk har fått stänga efter att en tankbil brann på riksväg 70, norr om Avesta under natten mot fredagen. Nu undersöks marken kring olycksplatsen och prover tas för att se hur mycket föroreningar som har läckt ut från tankbilen.

Platsen där tankbilen fattade eld är ett vattenskyddsområde och Avesta kommun arbetar under fredagen med att minimera påverakan på vatten och natur.

– Vi har grävt provgropar i diket, ungefär 30 centimeter djupa, och håller på och mäter nu, sa Erik Nordén, vd på Avesta Vatten, när SVT pratade med honom vid 11.15-tiden.

Tvåtaktsbränsle i tanken

På de ställen där instrumenten ger utslag får man sedan gräva mer och forsla den förorenade jorden. Tankbilen hade tvåtaktsbränsle i tanken och det är den samt fordonets eget bränsle som nu behöver saneras.

– Vi räknar med att vi kommer att hålla på hela dagen idag och trafikverkets entrepenörer är också på väg för att gräva upp asfalten. Det gör man dels för att se så att ingenting runnit ner i vägkroppen och för att asfalten smälte av hettan från branden.

Vid klockan 13.30 var utgrävningarna nere på en nivå där man inte längre kunde upptäcka några föroreningar.

– Vi är väl nere på ungefär 1,60 meters djup från vägen men då är det inklusive diket som ligger kanske 90 centimeter ner. Nu ska prover från de icke förorenade massorna skickas för ytterligare provtagning. Svaren vi får då avgör om vi måste sanera ytterligare, säger Erik Nordén.

Under tiden som vattenverket i Germundsbo är nedstängt förses kommunen med vatten från andra vattenverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.