”Det hörde av sig en bonde från Småland som jag aldrig pratat med som tyckte det var ett enormt svek”, säger Martin Moraeus, ordförande för LRF Dalarna. Foto: Bildbyrån/SVT

Vegetariskt i Vasaloppet upprörde bönder

Uppdaterad
Publicerad

I helgen gick Vasaloppet ut med nyheten att åkarna som skulle köra Vasaloppet på söndagen skulle serveras vegetarisk lasagne efter loppet. Något som upprört bönder över hela landet.– Det är inte lasagnen vi är upprörda över, det är hur det kommunicerats ut, säger Martin Moraeus, regionordförande för LRF Dalarna.

Nyheten att all mat som skulle serveras till vasalöpare på söndagen skulle vara vegetarisk har väckt ont blod hos bönder som upplåter mark efter sträckningen.

– De är skitförbannade, säger Martin Moraeus.

Nyheten har även upprört bönder på andra håll.

– Det hörde av sig en bonde från Småland som jag aldrig pratat med som tyckte det var ett enormt svek, säger Martin Moraeus.

Få bönder efter sträckningen

Han skriver i ett eget inlägg på LRF Dalarnas facebooksida att Vasaloppets sätt att ta ansvar för miljön genom att servera vegetarisk mat i praktiken ”bojkottar produkterna som bönderna utefter vasaloppsspåret producerar”.

Hur många köttproducenter finns det efter vasaloppssträckningen?

– Det är väl inte så många, det brukar vara kossor som betar på startplatsen i Berga by, sen finns det en stor gård efter Evertsberg, det mesta av loppet går ju genom skog och myr, men sen finns det några områden som hålls öppna av betande djur, och loppet går ju genom fäbodar där det tidigare funnits och i vissa fall fortfarande finns djur, säger Martin Moraeus.

”Inte upprörda över lasagnen”

Han menar ändå att det är ett svek mot de bönder som ställer upp för att möjliggöra Vasaloppet, bland annat genom att upplåta mark. Men framförallt handlar det om sättet som nyheten kommunicerats ut.

– Vi är inte upprörda över lasagnen, det är kommunikationen. Man slår på stora trumman och fokuserar på det vi producerar som något dåligt, det är ledsamt, säger Martin Moraeus.

Hade bra samtal

Men han dementerar att det nu skulle finnas någon schism mellan parterna. Vasaloppets vd Eva-Lena Frick kontaktade Moraeus mitt under brinnande Vasalopp under gårdagen. De bestämde ett möte klockan 16.00.

– Jag blev jättepositivt överraskad, det finns inga hard feelings mot vd:n och ordföranden som vi träffade, vi hade ett bra samtal om hållbarhet, säger Martin Moraeus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.