Vem får kalla sig kulla?

Uppdaterad
Publicerad

Vem får kalla sig kulla? Det är frågan som fotografen Nirvana Gahrni ställer sig i sin utställning som öppnar på Dalarnas museeum i helgen.

Under mer än ett år har Nirvana Gharni fotograferat kvinnor i Dalarna som oavsett ursprung titulerar sig som kulla. Även Nirvana själv syns på bilderna.

– Jag är en dalkulla, jag är en iransk kvinna, jag är Nirvana.

Man kan vara allt?

– Absolut, det tror jag. För mig är det så.

Stötte på patrull

Men att integrera projektet med den vanliga basutställningen om folkdräkter på museét var inte lätt. Ett motstånd väcktes på museet.

– Det var ett motstånd att vi skulle in i basutställningen, men jag vet inte varför, säger Ann Norrlander som arbetar på muséet.

Alla säger olika

När SVT Nyheter Dalarna ställde frågan om vem som får kalla sig mas och kulla till folk på stan, så visade det sig att frågan är tudelad.

– Man kanske måste ha två generationer bakom sig? Jag tror inte man kan kalla sig kulla om man är nyinflyttad, säger Bodil Ströberg.

Camilla Knutsson är dock mer tveksam.

– Jag skulle säga att om man är infödd, då är man kulla, säger hon men ändrar sig snart:

– Eller, egentligen inte. Det är upp till var och en när man vill kalla sig det.

John Edvin Wass kör dock en egen variant bortom mas och kulla.

– Jag brukar säga att jag är dalpojke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.