Äventyrsgruvan i Tuna-Hästbergs verksamhetschef Daniel Karlsson säger att kvinnan fick problem under dyket och drabbades av panik. Arkivbilder. Foto: SVT

Dykolyckan i Tuna-Hästberg: ”Kvinnan drabbades av panik”

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som avled i en dykolycka under söndagen har fortfarande inte hittats och det dröjer innan kroppen kan bärgas.

Kvinnan, som var från Finland och i 40-årsåldern, var utbildad i teknisk dykning och hade erfarenhet av dykning i tunnlar och grottor.

Kvinnan dök tillsammans med två andra personer och teamet hade tidigare utfört flera dykdagar i gruvan.

Dykolycka i Tuna-Hästberg

Fick panik

Enligt Daniel Karlsson, som är verksamhetschef för gruvan, inträffade olyckan efter ungefär halva dyket, när de tre dykarna var på 20 meters djup, 400 meter in i gruvsystemet. Kvinnan fick då något problem och drabbades av panik.

Daniel Karlsson säger att kvinnan avled 20 minuter efter detta. De två andra dykarna lyckades ta sig upp utan ytterligare incidenter.

– Vi vet ungefär var hon finns men behöver hjälp för att få upp henne, säger Daniel Karlsson.

Sökandet fortsätter

Räddningstjänsten avslutade under gårdagen sitt arbete efter flera timmar, då de bedömde att det inte längre fanns något hopp om att kvinnan kunde hittas vid liv.

– Så länge man inte har hittat kroppen så blir det lite hypotetiskt men utifrån den bedömning som läkare gjorde i går utgår vi ifrån att hon avlidit, säger Stefan Dangardt vid polisen i Dalarna.

Sjöpolisens dykare skulle fortsatt sökningen under måndagen men har bedömt att det är för svårt. Det har därför skickats en förfrågan till Försvarsmakten att ta över sökandet och bärga kroppen. Vid 15-tiden på måndagen meddelade polisen att bärgning av kvinnans kropp kommer ske i slutet av veckan.

Ingen misstanke om brott

Som rutinåtgärd har polisen inlett en förundersökning om vållande till annans död.

– Det finns dock ingen misstanke om brott. Vi gör det för att kunna undersöka kvinnans utrustning och se vad som hänt, säger Stefan Dangardt.

Fakta Tuna-Hästbergs gruva:

Det har varit gruvdrift i Tuna-Hästberg troligen sedan 1500-talet. Från mitten av 1930-talet till 1968, då gruvdriften upphörde, drevs gruvan av Stora Kopparbergs bergslag som använde malmen i produktionen vid Domnarvets Jernverk i Borlänge, nuvarande SSAB Domnarvet.

Sedan 2011 driver en ekonomisk förening Äventyrsgruvan – där man har guidade turer i de torrlagda delarna av gruvan och dykning i den vattenfyllda delen.

Källa: Äventyrsgruvan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dykolycka i Tuna-Hästberg

Mer i ämnet