”Vi kan inte ladda hårdare än myndigheterna säger” – arbetsgivaren om coronapatienter på sjuktransporter

Uppdaterad
Publicerad

Även arbetsgivare i åkeribranschen famlar efter information och direktiv i dessa tider. På Siljan Buss hänvisar man till myndigheterna när nu företaget krävs på ett skyddsstopp från skyddsombudet..

– Det är det enda vi kan göra. Hade det handlat om vilka däck vi skulle ha eller något annat som har med verksamheten att göra hade vi kunnat komma med råd och direktiv, men det här måste vi överlåta åt myndigheterna, säger Mats Pettersson, verksamhetsledare på Siljan Buss i Leksand.

Har gjort handlingsplan

Tillsammans med personalen har man kommit fram till en handlingsplan hur man ska hantera smittorisken i största allmänhet i coronatider. När det nu blir aktuellt för förarna att köra coronapatienter finns det meningsskiljaktigheter mellan arbetsgivaren och tex skyddsombudet som kommer att skriva en så kallad 6:6A-skrivelse och kräva ett skyddsstopp.

Coronaviruset i Dalarna

– Nu är det upp till oss att svara på den och det kanske till och med är logiskt att regionens smittskyddsenhet är inblandad i svaret för att skapa trygghet så långt det går i den oro vi har, säger Mats Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet