Handlare kritiska – får inga lån trots statligt stöd i coronakrisen

Handlare får inga lån – trots statligt akutstöd i coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

Köpmän och handlare slår nu larm om att det statliga ekonomiska akutstöd som skulle bli en räddning i coronakrisen inte fungerar.

Bankerna nobbar företag som utlovats coronastöd, och nu slår köpmän och handlare larm om att det statliga ekonomiska akutstöd som skulle bli en räddning i coronakrisen inte fungerar.

Banker på många håll ger inga lån trots att företagen egentligen är välmående.

Coronaviruset i Dalarna

– Det är bedrövligt, vi kommer att få konkurser helt i onödan, säger Göran Eriksson, ordförande för Malungshandlarna.

Staten genom Riksbanken har tidigare skjutit till 500 miljarder kronor till bankerna föl akuta lån till företag som drabbats av uteblivna intäkter på grund av coronakrisen.

Men Göran Eriksson har de senaste veckorna fått många signaler från företag runt om i Dalarna som trots det inte fått något lån.

– Nu måste politikerna sätta ner foten och berätta för bankerna att de också måste hjälpa till, säger han.

Statens insats för sådana här akutlån är 70 procent och bankerna själva ska stå för 30 procent av lånet. En av dem som fått nobben är företagaren Carina Klar i Malungsfors som idag har tappat runt 75 procent av sina intäkter.

– Det var inget intresse alls från banken. Man känner sig kränkt, säger Carina Klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet