Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så vill överläkaren Roger Skogman att du ska bete dig i skidbacken för att undvika skador. Foto: Alfred Jakobsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Viktigaste skyddet i backen är att man kopplar på hjärnan”

Uppdaterad
Publicerad

Skidutrustningen har blivit modernare och snabbare de senaste åren, där carvingskidor ger en känsla av kontroll även i höga farter. Men den känslan kan vara en falsk trygghet.

Roger Skogman är överläkare och verksamhetschef på ortopedmottagningen på Falu lasarett.

– Jag tror att de allra flesta är riskmedvetna, men med bättre skidutrustning inser man kanske inte att bromssträckan blir längre i högre hastigheter och att saker kan dyka upp framför en, säger han.

Håll god marginal till andra

Dessutom hjälper det inte om du är en utmärkt skidåkare ifall andra i skidbacken beter sig oväntat.

– Små barn svänger plötsligt åt olika håll och då hamnar man kanske i en situation där man riskerar att köra på dem, om man inte har kontroll över sin egen fart.

Knäskador och hjärnskador svårläkta

Skogman har även jobbat i Idre nära skidbackarna och sett slalom- och snowboardåkarnas skador på nära håll.

– Det är ganska mycket knäskador, handledsskador, mindre jack och en hel del hjärnskakningar, berättar han och fortsätter.

– De skador som tar längst tid att läka är mjukdelsskador. Ligamentsskador och korsbandsskador är klassiker. Sen ser vi också axelskador som kan kräva operation för att de ska bli bra på sikt.

Hjälmanvändningen har ökat markant de senaste decennierna, vilket glädjer Roger Skogman. I videoklippet nedan hör du hans uppmaning till de få som fortfarande skippar hjälmen.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör överläkarens vädjan till skidåkarna: ”Ben kan vi fixa ihop, men att slå sönder skallen...” Foto: Alfred Jakobsson/SVT

SVT rapporterade · Hur tycker du att folk beter sig i skidbacken - vad har du varit med om?

06.46
 

Roger Skogman är överläkare och verksamhetschef på ortopedmottagningen på Falu lasarett, här är hans tips så att du inte ska behöva besöka honom i vinter:

 
06.55
10.18
Finns bara en regel som gäller utan undantag: Den som kommer uppifrån är ALLTID ansvarig för en eventuell olycka.
Anpassa farten. Håll koll på allt nedanför dig.
10.18
Blev påkörd i Idre av ett barn som kom ut från skogen och körde på mig från sidan, korsbandet gick av och inre ledbandet. Det var två år sedan men jag har fortfarande problem varje dag. Fanns ingen vuxen med barnet och barnet försvann efter olyckan. Tack och lov kom andra vuxna och hjälpte mig då jag var totalt oförmögen att klara mig själv därifrån, fick åka skoter och sedan sjukskriven i tre och en halv månad.
11.04
11.21
Klok läkare. Och hans råd och uppmaning gäller absolut inte bara i skidbackar.
11.51
"små barn svänger plötsligt åt olika håll". Jag skulle vilja komplettera det med att vuxna människor svänger plötsligt åt olika håll, stannar med skymd sikt direkt efter krön, kör fortare och/eller i brantare backar än de kan kontrollera och beter sig svinigt i liftkön. När jag tänker efter så gäller detta oftast män. Var inte Göte i backen.
12.17
Jag blev påkörd en gång av en kille så att jag ramlade och åkte halva backen på magen medans han förgäves försökte stoppa mig :D
12.55
Inget, min familj har aldrig haft råd att åka skidor...
13.40
Lär ditt barn att svänga och stanna i barnbacken innan du släpar upp dom i stora backen!
14.46
Åkte i Sälen första gången i mitt liv för ett år sedan. Försökte ta det lugnt och höll sig vid sidan av backen för att inte störa andra. Trotts det nästan varje åk var det nån som korsade farligt framför mig vilket till slut resulterade i att jag ramlade och flög 20 meter framåt och tappade skidor. Fick som tur bara sträckning men knäet knackade som att det skulle gå ur led.
14.47
Jag har bott i en skidort länge och åkt väldigt mycket skidor. Jag håller ofta hög fart och har faktiskt aldrig varit nära att hamna i eller orsaka en olycka. Jag har kört med hastighetsmätare och kommit upp i 120 km/h. Inga problem med moderna skidor. Jag har provat bromsa så snabbt jag kunnat från 100 km/h. Brommsträckan blev under 10 meter. Jag vill bara säga såhär: utförsåkning är inte bilkörning. Långa bromssträckor är inte ett problem. Kör hårt och ha det kul i backen!
15.03
Jag blev påkörd i familjebacken i Tandådalen en gång och var nära att bli påkörd ett tiotal gånger till samma kväll när jag åkte med mina barn. Min bror blev påkörd dagen efter i samma backe. Vi är båda erfarna åkare och har aldrig tidigare blivit påkörda. I år är första året jag inte litar på de som kommer efter mig i backen. Alldeles för många åker alldeles för fort med små marginaler i lätta backar. Min taktik i år blev att åka efter mina barn och ta smällen i fall någon utan kontroll kom.
15.20
Måste reagera på inlägget från "Rutinerad skidåkare" som var ovanligt korkat. Alla vi som åker mycket vet att det ganska ofta uppstår farliga situationer beroende på att skidåkare frestas att åka långt över sin förmåga. Senast i går kväll såg jag två allvarliga kollisioner beroende på detta. Så ta det lugnt ni som ska upp till fjällen.
15.21
Åkte till fjällen eller alperna en vecka varje år, mest utför, från att barnen var ca 3år och fick åka mellan benen på mamma o pappa. Härliga semestrar och jättekul. (Går att göra med eller utan lågbudget) Med hjälmar, fjällvett och visad hänsyn såklart. Aldrig några olyckor. Rekommenderas varmt till alla barnfamiljer😃
15.53
Till signaturen rutinerad skidåkare. 100 km/h motsvarar ca 28m/s vilket innebär att du påstår att du hinner stanna från 100 km/h på drygt 3 tiondels sekund. Jadu....ska jag räkna vidare på vilken kraft som krävs för att åstadkomma den retardationen på 70 kg, eller förstår du själv hur korkat inlägget är?
15.53
Jag är 29 år idag och är fortfarande rädd för att åka skidor/slalom efter alla olyckor jag vart med om under min barndomstid. Vi åkte nästan jämt till fjällen under sportlovet men jämt så var jag me om olyckor. Jag minns fortfarande den gången då jag hamna på kryckor en gång i en hel vecka när jag skulle åka in under en tunnel. En man fick komma ocj hämta mig med en scoter.
16.53
Förr åkte jag en del skidor, man jag föredrog att åka på mindre orter där det inte var så mycket folk och börja veckan med att anlita en skidlärare. Det kunde vara skiftande kvalitet på dem från gröngölingar till mycket hög nivå. Och naturligtvis alltid hjälm, även om folk på den tiden tyckte jag var fånig när jag hade hjälm. Och precis som i trafiken, man är inte den enda idioten i trafiken utan olyckor händer även om man kör perfekt för andra gör inte det och chansen ökar när man själv kör som en galning och räknar med att andra ska sköta sig perfekt.
16.53
Vi alla är ju där i backen av samma skäl (att ha kul/trevligt), visa hänsyn och samarbeta så blir din upplevelse fantastisk! Men generellt tycker väl jag att de som kommer bakom har ansvar för att göra säkra och sjysta omåkningar samt stå inte ivägen på dumma ställen, utan försök åka åt sidan. Även i liftkön, stå inte i grupperingar och vänta på någon kompis MITT i kön så alla andra måste ta sig runt/förbi på ett krångligt och onödigt sätt. På väg till Trysil i detta nu, önska mig lycka till! :)
18.31
Är modell äldre och också varit nybörjare men hänsyn är ett förlegat ord för skidåkare idag tyvärr! Har blivit omkullåkt flera gånger från skidåkare som kommer ovanifrån under de senaste åren. De ber inte ens om ursäkt. Tycker att jag skulle flyttat på mig. Tror att de är duktiga åkare men tyvärr inte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer