Så vill överläkaren Roger Skogman att du ska bete dig i skidbacken för att undvika skador. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

”Viktigaste skyddet i backen är att man kopplar på hjärnan”

Uppdaterad
Publicerad

Skidutrustningen har blivit modernare och snabbare de senaste åren, där carvingskidor ger en känsla av kontroll även i höga farter. Men den känslan kan vara en falsk trygghet.

Roger Skogman är överläkare och verksamhetschef på ortopedmottagningen på Falu lasarett.

– Jag tror att de allra flesta är riskmedvetna, men med bättre skidutrustning inser man kanske inte att bromssträckan blir längre i högre hastigheter och att saker kan dyka upp framför en, säger han.

Håll god marginal till andra

Dessutom hjälper det inte om du är en utmärkt skidåkare ifall andra i skidbacken beter sig oväntat.

– Små barn svänger plötsligt åt olika håll och då hamnar man kanske i en situation där man riskerar att köra på dem, om man inte har kontroll över sin egen fart.

Knäskador och hjärnskador svårläkta

Skogman har även jobbat i Idre nära skidbackarna och sett slalom- och snowboardåkarnas skador på nära håll.

– Det är ganska mycket knäskador, handledsskador, mindre jack och en hel del hjärnskakningar, berättar han och fortsätter.

– De skador som tar längst tid att läka är mjukdelsskador. Ligamentsskador och korsbandsskador är klassiker. Sen ser vi också axelskador som kan kräva operation för att de ska bli bra på sikt.

Hjälmanvändningen har ökat markant de senaste decennierna, vilket glädjer Roger Skogman. I videoklippet nedan hör du hans uppmaning till de få som fortfarande skippar hjälmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.