Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så vill överläkaren Roger Skogman att du ska bete dig i skidbacken för att undvika skador. Foto: Alfred Jakobsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Viktigaste skyddet i backen är att man kopplar på hjärnan”

Publicerad

Skidutrustningen har blivit modernare och snabbare de senaste åren, där carvingskidor ger en känsla av kontroll även i höga farter. Men den känslan kan vara en falsk trygghet.

Roger Skogman är överläkare och verksamhetschef på ortopedmottagningen på Falu lasarett.

– Jag tror att de allra flesta är riskmedvetna, men med bättre skidutrustning inser man kanske inte att bromssträckan blir längre i högre hastigheter och att saker kan dyka upp framför en, säger han.

Håll god marginal till andra

Dessutom hjälper det inte om du är en utmärkt skidåkare ifall andra i skidbacken beter sig oväntat.

– Små barn svänger plötsligt åt olika håll och då hamnar man kanske i en situation där man riskerar att köra på dem, om man inte har kontroll över sin egen fart.

Knäskador och hjärnskador svårläkta

Skogman har även jobbat i Idre nära skidbackarna och sett slalom- och snowboardåkarnas skador på nära håll.

– Det är ganska mycket knäskador, handledsskador, mindre jack och en hel del hjärnskakningar, berättar han och fortsätter.

– De skador som tar längst tid att läka är mjukdelsskador. Ligamentsskador och korsbandsskador är klassiker. Sen ser vi också axelskador som kan kräva operation för att de ska bli bra på sikt.

Hjälmanvändningen har ökat markant de senaste decennierna, vilket glädjer Roger Skogman. I videoklippet nedan hör du hans uppmaning till de få som fortfarande skippar hjälmen.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör överläkarens vädjan till skidåkarna: ”Ben kan vi fixa ihop, men att slå sönder skallen...” Foto: Alfred Jakobsson/SVT

SVT rapporterade · Hur tycker du att folk beter sig i skidbacken - vad har du varit med om?

09.33
Min 8-åriga dotter blev påkörd av en medelålders man i hög fart förra året. Hon bröt nyckelbenet...
09.33
Jag blir rädd i backen när små barn åker omkring mej, vet ej om de ska svänga om de ramlar eller åker störtlopp.
09.33
Det är för många vuxna nybörjare som ger sig ut i för branta backar. De sträcker ut armarna med stavar på så de kommer i huvudhöjd med andra åkare. Kan inte stanna och inte svänga.
09.33
Allt för många överskattar sin förmåga att åka, när någon ska hyra skidor eller köpa och det blir tal om att ställa in bindningarna så frågar personalen alltid om vilken nivå är du på.
- Nybörjare eller medel kanske avancerad
- Ja medel till avancerad
När man sedan ser vedebörande i backen på dessa skidor så undrar man vad är detta.
Något som kallas för Skidkultur alltså hur beter du dig i backen vilka regler gäller finns överhuvudtagit inte hos många.
Tack för ordet
09.33
Enda problemet som jag själv upplevde var alla ungar som trängde sig i liftkön. Att stå en halvtimme i liftkön och se barn hinna med 3 åk upp och ner innan man själv kom fram till liften gjorde att jag slutade åka utför.
09.33
På körd i liften i Vemdalen av en ungdom som korsar vägen
Resultat korsbandsskada på båda sidorna
Inga skyltar att man måste åka rakt fram
Passexpressen i Vemdalen
Träning träning för mig inget för den som körde på
Mig lång läkning
09.33
Folk kan inte bete sig i längdspåret heller. Har blivit omkörd så jag ramlat flera gånger. Värst är de medelålders männen.
09.32
Blev nerslagen av en gubbe i en ankarlift. Bara för att jag svängde undan från en snus. 😒
09.29
Största faran i backarna är föräldrar eller kompisar som tvärstannar var som helst i pisten för att fumla upp mobilen och ta en bild. Jag har flera gånget tvingats att väja i sista stund. Jo jag vet att åkare i backen skall ha koll på den framför/nedanför men då skall man åka på rätt sätt.
09.29

Att acceptera att det ofta är trångt i backen och åka anpassa sin åkning efter det och inte hur man kan, eller vill åka är nog det viktigaste.

Stanna aldrig där du inte syns, ha barnen nedanför dig, eller innanför, täpp inte igen backen.

Alla åker inte som du, så ta inget för givet när du passerar andra.

Sen, vill jag slå ett slag för vikten att flytta sig undan direkt när man går av liften, sällskapet samlar man ihop en bra bit längre bort.
09.29
Folk som filmar med sina mobiler i backen kan man för en gångs skull låta bli sina mobiler och ägna sig åt skidåkning istället. Annars så tycker jag att folk sköter sig bra i skidbacken.
07.28
Mitt barnbarn 7år blev påkörd av en vuxen kvinna som inte hade kontroll på sin åkning ! Stannade inte och frågade hur det gick till! Nu gjorde hon inte illa sig men ramlade och blev rädd och började gråta!
18.31
Fantastiskt att vi alla beskriver ett dåligt beteende när vi ombeds beskriva vad vi varit med om. Själv trivs jag oftast väldigt bra i backarna men visst kan vi ta mer hänsyn och bry oss om varandra mer. Lite som i livet i övrigt faktiskt. Hoppas vi ses i backen!
18.31
Är modell äldre och också varit nybörjare men hänsyn är ett förlegat ord för skidåkare idag tyvärr! Har blivit omkullåkt flera gånger från skidåkare som kommer ovanifrån under de senaste åren. De ber inte ens om ursäkt. Tycker att jag skulle flyttat på mig. Tror att de är duktiga åkare men tyvärr inte.
16.53
Vi alla är ju där i backen av samma skäl (att ha kul/trevligt), visa hänsyn och samarbeta så blir din upplevelse fantastisk! Men generellt tycker väl jag att de som kommer bakom har ansvar för att göra säkra och sjysta omåkningar samt stå inte ivägen på dumma ställen, utan försök åka åt sidan. Även i liftkön, stå inte i grupperingar och vänta på någon kompis MITT i kön så alla andra måste ta sig runt/förbi på ett krångligt och onödigt sätt. På väg till Trysil i detta nu, önska mig lycka till! :)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer