Talgoxen – vanligaste pippin vid fågelborden Foto: Torbjörn Påhlman/svt

Vilken blir Sveriges nationalfågel

Uppdaterad
Publicerad

Nationalfågel röstas fram

Svan, domherre – eller kanske en gammal hederlig skata? Men talgoxen dominerar ändå vid fågelborden.

Det är Sveriges ornitologiska förening som har dragit i gång en omröstning på sin sajt. Gå till omröstningen.

– Vi fick en fråga från vår internationella organisation om vilken nationalfågel vi hade. Och då var det lite tveksamheter, har vi det egentligen? Därför ville vi få ordning på det, säger Anders Wirdheim från föreningen.

Kunniga fågelskådare fick i uppgift att lista arter och 40 populära fåglar valdes ut.

– De allra flesta är väldigt vanliga, folkkära fåglar, säger Wirdheim.

Via tre röstningsomgångar ska 30 slås ut tills bara tio finns kvar till finalen. Omröstningen sker på föreningens sajt. Vinnaren presenteras vid Falsterbo Bird Show första helgen i september.

Anders Wirdheim har flera favoriter.

– Koltrasten ligger bra till. När man hör första koltrastsången om våren, då blir man varm i hjärtat, säger han, och fortsätter:

– En annan favorit är tornseglare. Att sitta på verandan med ett glas vin en sommarkväll och titta på dem, då är livet värt att leva.

Den som har riktigt bra koll kan minnas att Sverige redan har en inofficiell nationalfågel. I en omröstning bland Dagens Nyheters läsare 1962, där knappt 5 000 personer deltog, vann koltrasten med knapp marginal före domherren.

Sofia Tanaka/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.