Vill inspirera fler till rullstolsdans

Uppdaterad
Publicerad

Flera rullstolsdansare från Dalarna plockade hem medaljer under SM-veckan i Söderhamn, däribland guld och brons i vals. Och nu vill gruppen ”Ge inte upp Dalarna” inspirera fler i länet att börja dansa.

– Det är allt. Har man en deppig dag, så går man ut på kvällen och känner att..., ja, det är allt, det är obeskrivligt att förklara. Det måste upplevas, säger Magnus Kindåker och Anna Lundén håller med honom.

– Det är glädjen och farten tycker jag. Man blir så glad! När man hör en bugglåt så vill man bara bugga.

Anna har dansat i flera år tillsammans med sin parter Emil och Magnus tränar regelbundet med sin dansassisten Therese – och tävlar till och med.

– Jag dansar helst bugg, men även dansar även vals. Vals är mycket svårt, men det går att utmana sig till det också, säger Magnus.

Få ställen att dansa på – ordnar danskväll

Men det finns väldigt få ställen i länet – bara några få ställen i Sverige – som faktiskt erbjuder rullstolsdans. Därför bjuder gruppen, som kallar sig ”Ge inte upp Dalarna”, in till en heldag med dans i slutet av mars.

– Rullstolsdans är bland det bästa jag vet – det är livsglädje, det gör bra för själen, man blir allmänt glad helt enkelt. Det är det vi vill visa med den här kvällen, det går att göra som sittande, säger Magnus och fortsätter:

– Jag tror att det är många handikappade som sitter i sina stugor och tycker synd om sig själva.

Och då är det dags att röra sig ut?

– Ja, det är det. Att man försöker att göra det i alla fall.

Behöver även gående

För att kunna dansa behövs inte bara mod utan även gående partners – och man hoppas några dyker upp på danskvällen i mars.

– Det stora problemet med att man inte får gående som antingen inte vågar eller vill. Så finns de gående som vill prova, så hör av er till mig, säger Magnus Kindåker.

Kan vara nervöst första gången

Fast det kan vara nervöst första gången man prövar – men det var ju genom ett liknande arrangemang som Anna fick upp ögonen för dans.

– Jag fick en inbjudan och om en danskväll och då tänkte jag ”men jag testar väl” och då åkte jag dit och sen blev jag fast direkt.

– På vanliga danskvällar, då är det inte så många som kommer ut för att jag tror att folk är rädda för att andra ska tycka att man inte passar in där och blir sura bara för att man är där – och det har man varit med om ibland och då vill man inte ut.

Vunnit brons i SM

Magnus var själv osäker på om dans verkligen var hans grej, tills han prövade – och nu under SM-veckan i Söderhamn vann han brons i vals.

– Våga och liksom kom och kolla först hur det funkar, och sen kanske testa och säga att man är nervös och nybörjare, säger Anna Lundén.

Man måste börja någonstans?

– Ja, precis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.