Foto: SVT

Uppmaningen till ungdomar: Delta under första maj

Uppdaterad
Publicerad

På måndag, den första maj, kommer bland andra nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera i Falun. Nu uppmanar kultur- och fritidsnämndens ordförande ungdomar att delta i manifestationer mot nazism.

Flera hundra poliser, högt uppsatta politiker och en nazistisk organisation. Sex olika organisationer och politiska partier har fått tillstånd att demonstrera längs Faluns gator och torg den första maj.

LÄS MER: Så demonstreras det i Falun 1 maj

Dalarna – 1 maj i Falun

”Vill ha hela stan på plats”

Nu uppmanar ordförande i kultur- och fritidsförvaltningen i Falu kommun, Jonas Lennerthsson (S), att idrottföreningar och ungdomar ska komma till stan under måndagen för att delta i manifestationerna.

– Jag skulle vilja ha hela stan på plats, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Mailade uppmaning till idrottsföreningar

Lennerthsson skickade för några veckor sedan ut ett mail till alla idrottsföreningar i kommunen för att uppmana dem att vara med och manifestera genom organisationen Dalarna mot rasism under första maj. I brevet skriver han bland annat det blir ”kul” och ”spännande”.

– Jag tror varken det är kul eller spännande att stå öga mot öga med nazister, däremot att vara en del i en massiv manifestation för människokärlek och människors lika värde, det är kul och spännande och jätteviktigt, säger han.

Mål att alla ska vara säkra

Och polisens presstalesman i Dalarna, Stefan Dangardt, berättar att deras målsättning är att det ska kunna vara säkert för alla att delta i manifestationerna.

– Vi planerar att aktiviteterna ska kunna genomföras utan risk för människor som befinner sig där, säger han.

Så det är okej att komma ner på stan med sina barn på måndag?

– Jag värderar inte det. Det får man avgöra själv som förälder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj i Falun

Mer i ämnet