Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Villa i Sundborn totalförstörd i brand

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänst larmades natten mot tisdag till en villabrand i Sundborn. En man i 30-årsåldern fanns i huset men lyckades ta sig ut.

Larmet kom in halv två på natten till SOS Alarm. När räddningstjänsten kom till platsen brann det på nedervåningen med kraftig rökutveckling från fönster på övervåningen.

– Sen blev det någon form av övertändning så att det började brinna ut ur fönstren även på övervåningen, säger Magnus Rissveds.

”Han låg och sov”

Mannen som fanns i huset mötte räddningspersonalen på gården.

– Han låg och sov och hoppade ut genom ett fönster så fort han vaknade, säger Magnus Rissveds, styrkeledare på räddningstjänsten.

Mannen fördes till sjukhus med befarade rökskador.

Snömängder hindrade släckning

Villan totalförstördes i branden. Räddningstjänsten kommer att vara kvar och bevaka resterna. Beslut togs om att låta villan brinna ner till grunden, även om det till en början fanns en förhoppning om att rädda huset.

– Vi försökte till en början släcka branden, men på grund av snömängderna på taket ville vi inte gå in och riskera att huset skulle rasa ihop, då konstruktionen kunde vara försvagad av branden, säger räddningsledare Henrik Junkas.

Teknisk undersökning om möjligt

Polisen har gjort en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, det finns dock ingen misstänkt.

– Det är på grund av att branden uppstod av oklara omständigheter, säger vakthavande befäl hos polisen Fredrik Bäcker.

En teknisk undersökning kommer att göras om det går.

– Vi kommer att samverka med räddningstjänsten och undersöka brandorsaken om det går, men det kan bli svårt om det mesta brinner ner, säger han.

Branden ska enligt honom förmodligen startat i källaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.