Vindbolag vill bygga i Sälenfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Dalarnas ledande vindkraftsbolag vill bygga vindkraftverk uppe på själva fjällen, intill skidanläggningarna i bland annat Sälen.

Fjällen är bra platser och vi anser att vikan bygga nära anläggningarna där strömmen förbrukas. Vi tycker attvindkraftverken är lika vackra som liftarna, säger Kjell Jansson vid Dala Vind. Bolaget har säte i Malung och driver i dag flera vindkraftverk, bland annati själva Malung och i Äppelbo. Men bolaget vill inte bygga inom de mestnaturskyddade områdena som på fjället Städjan som Energimyndigheten vill.

– Nej, där är det inte lämpligt,säger Kjell Jansson.

50 riksintressanta områden

Energimyndigheten har pekat ut 50 nya områden i Dalarna, som borde varariksintressant för vindkraftsutbyggnad. Men nu är inte Städjan det endanaturskyddade fjällområdet i Dalarna, som hotas av Energimyndighetensutredning. Bara inom Malung-Sälens kommun tycker myndigheten att det finns hela25 områden, som är lämpliga för vindkraft och flera av dem ligger inaturreservat bland annat vid Lybergsgnupen, nära Malung , samt flera storaområden i norra delen av Sälenfjällen som Stornärfjället, Flatfjället,Källfjället och Skarsåsfjällen. Men inte heller där vill vindkraftbolagenbygga.

– Där är det ju naturaintresseområden så detkänns inte relevant att bygga vindkraft där, säger Kjell Jansson.

Sälenfjällen sätts på kartan

På Energimyndighetens nya Sverigekarta är de helt nya områdena förvindkraft starkt koncentrerade till fjällområden i Jämtlands län och i Dalarnaoch särskilt i Malung-Sälens kommun. Och även om det inte blir någravindkraftsparker inom själva reservaten, så menar vindkraftsbolagen att det ärpositivt att fjällområdena och särskilt Sälenfjällen nu ändå finns med pålistan. Andra fjäll i Sälen som finns med är Hundfjället, Storfjället,Hemfjället och Mellanfjället.

– Det här är en hjälp för oss som vindkraftprojektörer. Jag tror att dettill sist kommer att finnas ett tiotal prioriterade områden bara här i vårkommun, säger Kjell Jansson.

Fler ska tycka till

Bland andra Malung-Sälens kommun ska tycka till och sedan ska länsstyrelseni Dalarna lämna ett motförslag till Energimyndighetens omfattandevindkraftsförslag under mars månad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.