Vindkraftverk kan byggas på städjan

Uppdaterad
Publicerad

Flera naturreservat i norra Dalarna – bland annat området runt fjället Städjan – är utmärkta platser att bygga vindkraftverk på. Det anser den statliga Energimyndigheten.
-Helt olämpligt, säger kommunalrådet i Malung-Sälen Kurt Podgorski (S)

I det tysta håller Malung-Sälens kommun på att utses som Dalarnas överlägset bästa område att bygga nya vindkraftverk på. Det är den statliga Engergimyndigheten som pekat ut 50 helt nya områden i länet där det borde vara riksintressant att bygga vindkraftverk och hälften -  25 av dem – ligger i Malung-Sälens kommun. Bland annat tycker myndigheten att man skulle kunna bygga vindkraftverk i naturreservaten inom de skyddade delarna av Sälenfjällen.

– Det här är helt mekaniskt utlagt. Man har tittat på där det blåster mycket men flera av de här områdena är direkt olämpliga platser för vindkraft, säger Kurt Podgorski (S)

Fjällområdet pekas ut

På Energimyndighetens nya karta över Dalarna har 50 helt nya områden för vindkraft pekats ut. Och det med en en väldig koncentration kring Malung-Sälen – främst i fjällområdet. Men det kanske mest kontroversiella är att också det speciella orörda fjället Städjan i Idre, som också är naturreservat, pekas ut som en lämplig plats att bygga vindkraftverk på.

– Ibland vet inte den vänstra handen vad den högra gör. Där finns det starka skäl till att inte lägga vindkraft. Det här måste vi titta på ordentligt, säger Kurt Podgorski (S).

Motförslag senast i mars

Att fjällområdena pekas ut så här beror just på det att där som det blåser som mest. Men nu är det upp till kommunerna och länsstyrelsen att påpeka orimligheter i Engergimyndighetens förslag och visa på andra värden än just vind. Som att det handlar om till exempel naturreservat eller skyddade natura 2000-områden.

Senast 1 mars måste motförslagen vara inne. Hittills har det varit helt tyst i den här frågan.

– Vi måste rätta till det här. Vi är inte emot vindkraft, men det måste ju byggas på rätt ställe, säger Kurt Podgorski (S)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Vindkraft i Sälen

Mer i ämnet