Hårt väder väntas i Dalarna och norra Sverige under helgen

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en gul varning för vind, i kombination med snöfall, både lördag och söndag. Det gäller Dala-, Härjedals- och södra Jämtlandsfjällen samt stora delar av södra Norrland. SMHI avråder ovana besökare från att ge sig ut på fjället.

Hårt väder med kraftig vind, tillsammans med snöfall, väntas dra in under lördagskvällen. SMHI varnar ovana fjällenbesökare att ge sig ut på fjället och vill också höja ett varningens finger att det kan bli svårt att orientera sig på grund av nedsatt sikt i fjällområdena. I södra Norrland, där det också utfärdats en gul varning, kan trafiken påverkas av halka, snömodd och dålig sikt. Det kan också förekomma störningar i el- och teletrafiken.

Färjor ställs in i Västerbotten

På grund av den hårda vinden ställs flera färjor in i Västerbottens län. Två färjor mellan Umeå och Vasa är inställda, men man förväntas kunna köra söndagskvällens färja.

Alla avgångar på Holmönleden är också inställda på grund av hård ispress. Från 16.00 på måndag förväntar man sig att leden ska vara öppen som vanligt igen, men beskedet är preliminärt. Igår meddelade Trafikverket att två av fyra avgångar skulle gå på Holmöleden idag, men nu har man alltså ställt in samtliga.

Väntas avta på söndagen

Under söndagen avtar intensiteten på snöfallet i Dalarna och Härjedalen. Vinden börjar avta under söndagseftermiddagen.

Ovädret, som drar in från Danmark och har döpts till Malik, väntas ha störst påverkan på västra och södra Sverige.

– Det här ovädret kommer att drabba hela landet men på olika sätt, säger SVT:s meteorolog Jannicke Hansen Geitskaret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommer stormen Malik dra fram under helgen. Foto: SVT/TT

Artikeln uppdateras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer