Så här kan det se ut när snön smält undan på vägarna. Hur ser det ut hos dig? Foto: Ellen Johansson/SVT

Vintervädret medför skador på vägarna

Publicerad

Den mycket snörika vintern i Dalarna har gått hårt åt vägarna runt om i länet. På flera håll syns gropar och vägbulor och det är de större vägnäten som påverkas mest.

När tjälen släpper i marken har det en negativ påverkan på asfaltsvägarna. När det är tjällossning är det framför allt de större vägarna som tar mycket stryk, berättar Marcus Danielsson, enhetschef för vägunderhåll på Trafikverket.

– Vatten på asfalt, med dubbdäck och mycket trafik, det är ingen bra kombination. Och det är ju fortfarande väldigt mycket snö, så vi funderar lite på hur det ska bli med allt som ska smälta framöver, säger han och fortsätter:

– Vi akutlagar de vägar som behöver åtgärdas snabbt, men de större åtgärderna blir när det är vår och torrt på vägarna.

Dyr vinter

Kan det bli en dyr vinter?
–  Ja det har varit en rejält dyr vinter på grund av all snö. Men sen vet vi ju inte var allt vatten tar vägen och om det finns risk för översvämmningar. Vatten är också lite lurt för vägarna, säger Marcus Danielsson.

”Risk för skador”

Det är alltså de stora vägarna som påverkas hårdast i nuläget, men de mindre vägarna runt om i länet kommer också att påverkas så småningom.

– När det har varit mycket snö på det mindre vägnätet har det haft en isolerande effekt för beläggningsskador. Men sen, när den snön smälter och vi hyvlar vägarna, då blir beläggningen blöt och då kommer risken för skador. Där vi har ett rejält istäcke, på de mindre vägarna,  där har inte problemen uppstått än, men den snön ska ju också bort, säger Marcus Danielsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vägskador i Dalarna

Mer i ämnet