Det är konstnären Agata Olek, som tidigare virkat in en hel villa, som klätt tjuren i rosa. Foto: Torbjörn Wåhlin

Visentstaty har fått rosa ”päls”

Visentstatyn i stadsparken i Avesta har fått ny skepnad. Det är konstnären Agata Olek som varit framme igen och stålet är nu täckt av en rosa virkad skrud.

Verket, som är godkänt av kommunen, ska enligt konstnären ”representera värme och vitalitet under kommande kalla och råa dagar”.

Enligt Avesta kommuns hemsida leker polska Agata Olek med symboliken och ”ger verket en mer feminint kodad energi än den annars så maskulint laddade visenten, som historiskt fått representera stålets styrka.”

Klädde in villa

Det är inte första gången den numera New York-baserade konstnären skapar något i Avesta.

Agata Olek, eller OLEK, kommer ursprungligen från Polen och kallas virkdrottningen. Hennes verk har prytt människor, saker och hus över hela världen. Foto: SVT

Tidigare har hon klätt in den välkända gula villan i staden med hjälp av kvinnor som flytt från Ukraina och Syrien.

Husprojektet var en del av hennes tidigare utställning vid Avesta Art. Den klädnad som visenten fått är delvis återvunnet material från gula villan.

Visentens rosa skrud är en gåva till Avesta från konstnären och hennes team.

LÄS MER: Gula villan blir konstprojekt

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer