Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fler odlare gör oss mindre sårbara”, säger Kristina Homman på Länsstyrelsen om ökningen av äppelodlare Foto: SVT

Nedåtgående trend har vänt – fler vill odla äpplen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Från att ha varit en gröda i en nedåtgående spiral så märks nu en viss ökning av äppelodlare. Intresset för lokal mat och att kunna bredda sitt lantbruksföretag är några av förklaringarna.

I södra Sverige har flera yrkesmässiga odlare slutat med äpplen, men på senare tid är frukten på väg uppåt igen. I Mälardalen har man ökat sin yta av äppelodlingar de senaste åren, berättar Kristina Homman på Länsstyrelsen Dalarna.

Kurser i växtodling

Nu ser trenden ut att ha nått även Dalarna. Nyligen startades Dalarnas första yrkesmässiga äppelodling utanför Hedemora.

– Det är en gröda som går att ha här och vi kanske har större möjligheter att odla äpplen än vad vi trott.

Kristina arbetar som projektledare för kompetensutveckling riktad till lantbruk och landsbygd i Dalarna och har märkt av det ökade intresset för äppelodling, bland annat genom intresset för de kurser som länsstyrelsen hållit i fruktodling.

”Viktigt för den totala produktionen”

Av alla äpplen som konsumeras i Sverige är endast 20 procent svenskodlade.

Samtidigt finns det en livsmedelsstrategi som handlar om att öka Sveriges självförsörjningsgrad, det vill säga hur väl Sverige kan klara sig utan import av livsmedel.

– Därför blir äpplen och frukt en intressant del av den totala livsmedelsproduktionen.

Därför är det viktigt att odlingarna finns – se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.