Med en visselblåsarfunktion ska anställda och förtroendevalda anonymt kunna anmäla oegentligheter i landstinget.

Visselblåsarfunktion ska införas i Landstinget Dalarna

Publicerad

Landstingsstyrelsen beslutade i dag att anta sjukvårdsalliansens motion om att införa en visselblåsarfunktion i Landstinget Dalarna.

Den S-ledda majoriteten har varit emot att en visselblåsarfunktion ska införas, med hänvisning till att nuvarande system är tillräckligt.

Men under dagens landstingsstyrelse stod det klart att centern ställde sig bakom sjukvårdsalliansen i frågan och motionen kunde röstas igenom.

– Vi tycker att det var ett bra förslag och vi tycker det ska införas i landstinget, säger Lena Reyier (C), oppositionsråd.

Syftet med en visselblåsarfunktion är att anställda och förtroendevalda i landstinget ska kunna anmäla allvarliga oegentligheter i landstinget utan att riskera repressalier och dessutom kunna välja att göra anmälan anonymt.

Kommer det att bli lättare att slå larm nu?

Det får vi se, vi får ha respekt för landstingsfullmäktige som ska hantera det här. Det är viktigt att gå igenom hur funktionen ska se ut, sen ska det göras en upphandling, det är lite för tidigt att veta exakt hur det kommer se ut, säger Gunnar Barke (S).

Centern ställde sig bakom motionen med ett tilläggsyrkande om att tydlig information ska läggas ut på intranätet om vilka möjligheter landstingsanställda har att anmäla oegentligheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Dalarna

Mer i ämnet