Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör de medverkande ungdomarna och deras älvdalska tolkning av Eddie Meduza. Foto: Projektet Wilum og Bellum

Här sjunger epa-ungdomar Eddie Meduza på älvdalska

Uppdaterad
Publicerad

Epa-ungdomar och Eddie Meduza. Kan det vara en vinnande kombination för att få ungdomar engagerade i älvdalskan som bara talas i Älvdalen i norra Dalarna? Nu har en musikvideo med översatt text spelats in och förhoppningen är att den ska gå rakt in i målgruppen.

– När jag fick frågan om att medverka tackade jag ja direkt, säger Wiking Kjellson.

Wiking är 19 år och kommer från Åsen och tillsammans med en kör bestående av Amelia Larsson, Annamaria Olsson och Alma Spånberg samt Frida Martinsson så sjunger de nu Eddie Meduzas ”Bara lite solsken” eller ”Bara liteð suolstjin” som den heter på älvdalska.

Älvdalska

Den nysläppta videon har spelats in av Fredrik Larsson och är initierad av ungdomsprojektet Wilum og Bellum som arbetar för att bevara och utveckla älvdalskan.

-- Idag tycker ungdomarna att det är coolt att kunna älvdalska, säger Ing-Marie Bergman på Wilum og Belum som säger att det blir allt fler och fler unga som pratar dialekten.

Hör de medverkande ungdomarna och deras älvdalska tolkning av Eddie Meduza i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älvdalska

Mer i ämnet