I Malung på lördag blir det låtkurser med Willes låtar, minneskonsert med musiker ur Dalasinfoniettan och spelmän från olika håll. Foto: SVT

Wille Toors hyllas i Malung – fiolvirtuosen skulle ha fyllt 100 i år

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det stor jubileumskonsert i Malung. Fiolvirtuosen och mångsysslaren Wille Toors uppmärksammas eftersom han skulle fyllt hundra år i år.

– Wille var så egen, han hade inte bara en musikalisk stil utan behärskade många genrer, säger Jan Åslund, spelman och fiolbyggare som är en av initiativtagarna till jubileet.

Wille Toors var klassiskt utbildad på violin, han var folkmusiker och han spelade swing och populärmusik. Redan på 1950-talet började han spela elektrifierad fiol, något som han fick mycket kritik för i början av andra spelmän.

– Men det brydde jag mig fan i, jag fortsatte ändå, sa Wille i en intervju med SVT Gävledala från 2007.

Hyllas i Malung

I Malung på lördag blir det låtkurser med Willes låtar, minneskonsert med musiker ur Dalasinfoniettan och spelmän från olika håll.

– Det blir ett gediget program som vi tror ska locka mycket publik, säger Jan Åslund som själv ska spela med gruppen Little Willies.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.