Restaurang i Karlstad fick stänga ner under torsdagen efter att ha brustit i att följa rekommendationerna om att förhindra smittspridning. Bilden är en genrebild. Foto: Arkivbild/TT

En-meters-regel införs på krogen

Uppdaterad
Publicerad

Den 7 juli blir det nya regler för umgänge på restauranger och kaféer. Folkhälsomyndigheten inför en-meters-regel mellan sällskap.

Det finns olika mått på vilket fysiskt avstånd vi bör hålla under pandemin. I Skåne har regiondirektör Alf Jönsson återkommande pratat om att det är lämpligt med ett avstånd motsvarande sju normalstora falaflar.

Folkhälsomyndighetens kommer nu med nya föreskrifter som innebär att besökare på ett serveringsställe bör hålla minst en meters avstånd till andra sällskap i lokalen eller på uteserveringen.

Handsprit ska finnas på krogen

– Att hålla avstånd är en viktig smittskyddsåtgärd. Det blir extra viktigt när personer vistas i lokaler med människor som de normalt inte träffar. Därför innehåller föreskriften regeln om en meter mellan sällskap på serveringsställen, säger Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad.

Inom ett sällskap är det var och ens ansvar att hålla det avstånd som behövs, betonar Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Av föreskrifterna framgår att mat och dryck endast får serveras till besökare som sitter ned vid ett bord eller vid en bardisk, samt att serveringsställen ska erbjuda möjlighet till handtvätt eller till att använda handsprit.

De nya föreskrifterna träder i kraft den 7 juli 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.