Foto: SVT/Pia Heick

”För varje minut som går minskar chansen att överleva”

Publicerad

Sandy Kuzal arbetar som sjuksköterska på vårdcentralen Hallonbergen där hon även utbildar i hjärt- och lungräddning.

– Man blir rätt snabbt ringrostig därför är det viktigt att man repeterar. Jag skulle rekommenera att man gör det en gång per år. Vissa moment skiljer sig också beronde på om det är ett barn eller vuxen, säger Sandy Kuzal.

Hjärt-lungräddning (HLR)

Hjärt-lungräddning, som brukar förkortas HLR, är en första hjälpen-behandling som ges för att få igång hjärtverksamheten och andningen hos någon som har fått hjärtstopp.

Så går hjärt-lungräddning till:

  • Börja med att kontrollera om personen andas. Öppna luftvägen genom att lägga en hand på pannan. Böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med din andra hands pek- och långfinger placerade på hakspetsen.
  • Innan du sätter igång med hjärt-lungräddning måste du skaffa hjälp genom att ringa 112.
  • Se till att personen ligger på rygg, helst på ett hårt underlag, till exempel golvet eller marken.
  • Placera din ena handlov mitt på bröstbenet mellan bröstvårtorna, placera din andra hand ovanpå. Tryck ner bröstkorgen minst 5 men inte mer än 6 cm. Tryck 30 gånger, hårt och snabbt.
  • Växla sedan till att göra inblåsningar med mun mot mun-metoden. Öppna först luftvägen genom att lyfta hakspetsen med två fingrar och böj den medvetslösa personens huvud bakåt med hjälp av en hand på pannan. Kläm samtidigt ihop näsan med hjälp av tummen och pekfingret.
  • Ta sedan ett vanligt andetag och låt den egna munnen täcka den medvetslösa personens mun. Blås långsamt och försiktigt in luft tills det syns att bröstkorgen höjer sig. Du ska alltid göra två inblåsningar efter varandra.
  • Växla mellan att ge 30 bröstkompressioner och två inblåsningar med luft. Fortsätt så tills sjukvårdspersonal kommit till hjälp.

Vissa moment i hjärt-lungräddning av barn skiljer sig något från hjärt-lungräddning av vuxna.

Källa: 1177 Vårdgudien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.