110 år sen sista avrättningen – Ingen ånger när bilan föll

Publicerad

Han ansågs som en av Sveriges farligaste män, Johan Filip Nordlund från Gävle. I fredags var det 110 år sedan han avrättades. Den siste mannen som avrättades med yxa. Helt utan ånger sjöng han en sång innan bilan föll.

Nordlund föddes i Säter men bodde i Gävle. Redan som mycket ung började han sin kriminella bana som hästtjuv och hamnar i fängelse. På Långholmen. Där konstaterades att han var farlig.

– Det fanns diskussioner när Norlund satt på Långholmen om att det fanns personer som aldrig skulle släppas ut, berättar Katarina Kallings som är chef Sveriges Fängelsemuseum. Men den utredningen blev inte klar innan han släpps ut igen.

Någonting som blir mycket förödande eftersom det bara tar en månad innan Johan Nordlund bestämmer sig för att bli rånare. Han går ombord på ångaren prins Carl som går på Mälaren från Arboga mot Stockholm. Beväpnad med kniv och pistoler skjuter och hugger han ned 13 personer varav fem dör.

Visar ingen ånger
Han förs tillbaka till fängelset.
– Till synes fullt normal Nordlund, enligt polisrapporten, berättar Carl-Johan Cronlund som är intendent Polismuseet och läser ett utdrag ur polisens anteckningar efter gripandet.

– Visar ingen som helst ånger över sin gärning utan visar sig fräck att ångra att han inte dödat fler personer.

Nordlund döms till döden. Avrättningen sker inför ett litet sällskap bakom polishuset i Västerås och är den sista avrättningen med yxa i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer