150 år sedan stadsbranden som förändrade Gävle

Publicerad

Inom loppet av några timmar miste 8 000 Gävlebor sina hem. I dag är det på dagen 150 år sedan den stora stadsbranden i Gävle, som räknas som en av de största i Sveriges historia. Vi träffade journalisten och gävlekännaren Ulf Ivar Nilsson för att prata om branden som ödelade nästan hela norra stadsdelen.

Den 10 juli 1869 i en verkstad vid Drottninggatan/Norra Slottgatan i Gävle välte en limpanna. På golvet låg spån som snabbt fattade eld. Ett par timmar senare var den stora branden ett faktum.

– Det blåste väldigt den här sommardagen och det hela gick väldigt fort, eftersom branden spred sig från hus till hus med hjälp av vinden, säger Ulf Ivar Nilsson.

När branden sedan var under kontroll och över var det med stora konsekvenser. 8 000 människor hade förlorat sina hem, omkring 500 gårdar brunnit ned och tre människor mist sina liv. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer