Kalle Wedin projektledare för Cirkus 2020 . Foto: SVT

150 cirkusartister till Gävle – ”Akrobatik och jonglering dygnet runt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Gefle Street Art och Symphonic Stomp 2.0 – Gävle kommuns kultursatsning 2020 präglas av akrobatik och jonglering. Redan till påskhelgen kommer drygt 150 cirkusartister till Gasklockorna.

Under två veckor i maj sätts också ett cirkustält upp på Länsmuseets tomt och fylls med olika cirkussaker. På Gävle teater blir det flera cirkusföreställningar under året. Gävle är sedan länge en riktig cirkusstad. Det började redan 1890 då cirkusartisten ”La Bella” Ingeborg föddes i Gävle.

Stark cirkustradition i Gävle

Valborg Elisabeth Gröning som hon egentligen hette blev en världskänd cirkusprinsessa .”La Bella” kallades också ”Vidunderbarnet.”

Ett cirkusgymnasium har också funnits i Gävle i drygt 25 år innan det lades ned. I dag är det kulturskolan som erbjuder cirkus till intresserade i Gävle.

Hör Kalle Wedin projektledare för Cirkus 2020 berätta om cirkusåret​ i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.