• Viktigt meddelande:

    Ett misstänkt farligt föremål har hittats iUpplands-Bro nordväst om Stockholm. Boende i närheten av kommunhuset i Kungsängen ombeds stanna inomhus tills vidare. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Kommer bli fantastiskt” – hör projektledaren om cirkuspåsken. Foto: SVT

150 cirkusartister till Gävle – ”Akrobatik och jonglering dygnet runt”

Uppdaterad
Publicerad
Efter Gefle Street Art och Symphonic Stomp 2.0 – Gävle kommuns kultursatsning 2020 präglas av akrobatik och jonglering. Redan till påskhelgen kommer drygt 150 cirkusartister till Gasklockorna.

Under två veckor i maj sätts också ett cirkustält upp på Länsmuseets tomt och fylls med olika cirkussaker. På Gävle teater blir det flera cirkusföreställningar under året. Gävle är sedan länge en riktig cirkusstad. Det började redan 1890 då cirkusartisten ”La Bella” Ingeborg föddes i Gävle.

Stark cirkustradition i Gävle

Valborg Elisabeth Gröning som hon egentligen hette blev en världskänd cirkusprinsessa .”La Bella” kallades också ”Vidunderbarnet.”

Ett cirkusgymnasium har också funnits i Gävle i drygt 25 år innan det lades ned. I dag är det kulturskolan som erbjuder cirkus till intresserade i Gävle.

Hör Kalle Wedin projektledare för Cirkus 2020 berätta om cirkusåret​ i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer