Foto: Markus Dahlberg/SVT

19 inställda dop – så slår coronapandemin mot kyrkan i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Fyra inställda bröllop och 19 inställda dop – de strikta direktiven om att begränsa sociala sammankomster slår hårt mot svenska kyrkans verksamhet i Gävle.

– Troligen är det ju för att man vill vänta, för att man vill vara fler än 50 personer och inte vill att äldre släktingar ska känna att de inte kan vara med, säger Karin Sarja, kyrkoherde.

Även om dop och bröllop i de flesta fall går att boka om är begravningar oftast mer angelägna att göra kort inpå att någon avlider.

– Där får man ju också bara vara 50 personer och vi förstår att det är svårt om är 70 plus  eller tillhör en riskgrupp. Men begravningsverksamheten ska vi ju sköta. Vi har också en skyldighet att ta hand om avlidna inom en viss tidsperiod, förklarar Karin Sarja

Avbokningar sedan 1 mars

19 avbokade dop

11  har angett Covid-19 angetts som orsak till avbokning

8  har inte angett någon anledning till avbokningen

Fyra avbokade vigslar

1 avbokning som meddelat att det beror på risken för smitta (Covid-19).

2 avbokningar där det blivande brudparet ej meddelat någon anledning till avbokning.

1 avbokning där brudparet meddelat att de kommer att vigas borgerligt för att sedan återkomma till oss och boka in en välsignelse över ingått äktenskap i kyrkan så fort risken för Covid-19 inte är så överhängande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet