Man i 20-årsåldern döms för våldtäkt mot barn på Sofiedalskolan Foto: Stefan Larsson/SVT

Man i 20-årsåldern döms för våldtäkt mot barn på Sofiedalskolan

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen meddelade Gävle tingsrätt domen mot mannen i 20-årsåldern som åtalats för våldtäkt mot barn på Sofiedalskolan i Valbo, i Gävle. Mannen döms till fängelse i ett år och åtta månader, samt att betala skadestånd på 115 000 kronor.

Det var i början av april som mannen i 20-årsåldern, greps och anhölls misstänkt för våldtäkt mot barn. Enligt domen ska mannen ha genomfört en sexuell handling med en minderårig som enligt domen är jämförbart med samlag. Brottet skedde på Sofiedalskolan i Valbo.

Mannen döms också för olovligt anskaffade av alkohol, då han ska ha bjudit målsägande på sprit. Det brottet erkänner han.

Utbyte mot alkohol
Enligt domen ska mannen och barnet haft kontakt via sociala medier, där mannen föreslagit sexuella tjänster i utbyte mot alkohol. Barnet ska sedan ha ångrat sig, något som mannen inte ville acceptera. Under vad tingsrätten bedömer som tvångsliknande förhållanden skedde sedan en våldtäkt på en skoltoalett under lektionstid.

Planerar att överklaga
Mannens advokat, Conny Engstrand berättar att mannen fortsatt nekar till våldtäkt och planerar att överklaga domen till hovrätten.

Mannen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, en så kallad paragraf 7-undersökning där det konstaterades att han inte lider av en allvarlig psykisk störning.

SVT Nyheter Gävleborg söker representanter från Sofiedalskolan för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer