Från vänster: Margaretha Wedin (C), Åsa Wiklund Lång (S), Jörgen Edsvik (S), Therese Metz (Mp) och Helene Åkerlind (L). Foto: Lina Abusagr/SVT

30 miljoner extra till skolorna i Gävle nästa år

Publicerad

Mera pengar till skolorna och satsning på ytterområdena i Gävle kommun, det var några av dom nyheter som presenterades idag av Gävle kommuns nya styre.

Gävle kommuns tillträdande majoritet S, L, C och MP presenterade i dag sin första budget för 2019 och en utblick mot år 2022. Under de kommande åren kommer kommunen att göra rekordstora investeringar på över 6 miljarder kronor och det nya samarbetet kommer att märkas i budgeten. 

– Jämfört med budgeten som togs i juni så kan vi se förstärkning med ytterligare 30 miljoner kronor på skolan, vi kommer också se att vi fredar socialnämndens förebyggande arbete i vår budget, säger Åsa Wikluind Lång (S), kommunalråd och tillträdande ordförande i kommunstyrelsen.

Mer satsning på miljö och näringslivet

Kommunen kommer även att jobba mer med miljöfrågor, satsa på näringslivet och att fler ska få komma i arbete. Det kommer att byggas ett Kultur- och utbildningscenter på Stadsbibliotekets nuvarande plats och 5,5 miljoner extra kommer att satsas på cykelinfrastrukturen, jämfört med vad man hade planerat i budgeten som lades i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.