Mannen beställde glass för 10 000 personer – hävdade att han skulle öppna kafé men hade inte pengarna. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Sänkt skadestånd för glassbedrägeri i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Den största glassordern någonsin, med en nota på över 400 000 kronor, slutade i tingsrätten och en fällande dom. Skadestånd motsvarande notan samt fängelse i 16 månader blev straffet för 25-åringen som lagt ordern. Nu ändras domen av hovrätten.

I somras hävdade en exkriminell man i 25-årsåldern i Gävle tingsrätt att han skulle starta en kaféverksamhet.

Glass för 400 000 kronor beställdes in utan att pengarna fanns, och glassgrossisten stämde sedan 25-åringen på beloppet.

Dömdes även för rån

Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömde mannen för grovt bedrägeri samt att betala skadestånd om 400 000 kronor. Mannen fälldes även för ett rån mot en matvarubutik. Totalt dömdes han till fängelse i 16 månader.

Domen lindras

Hovrätten lindrar nu domen. Istället för grovt bedrägeri döms mannen för tre fall av bedrägeri till 14 månaders fängelse.

Glassnotan minskas även med 20 000 kronor, till 380 691 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.