Plast kan framställas ur biomassa. Foto: TT/Solum, Stian Lysberg

4 200 ton koldioxid när gävleborgarna eldar plast

Publicerad

Gävleborgarna lämnade under 2015 in i genomsnitt 7,4 kg plastförpackningar för återvinning. Men merparten av all plast eldas upp och bidrar till klimatförändringarna.

I Gävleborg lämnade hushållen in 7,4 kg plastförpackningar per invånare 2015. Om plastanvändningen är som genomsnittet för landet innebär det att cirka 2 100 ton av gävleborgarnas plast eldades upp i förbränningsanläggningar. Det resulterade i utsläpp av cirka 4 200 ton koldioxid.

Plast av skog

– Det går alldeles utmärkt att göra plast av biomassa istället för av fossil olja. Tekniken finns redan för att förvandla svenska granar och tallar till allt från pet-flaskor till plastpåsar, säger Rickard Andersson i ett pressmeddelande från Valmet.

Totalt 63 procent av svenskarna tror att plast i framtiden kan produceras av skogsråvara, enligt en Sifoundersökning.

Under 2015 producerades det 190 900 ton plastförpackningar till den svenska marknaden. Totalt 60 procent återvanns aldrig, och den absoluta merparten av dessa förpackningar eldades upp.

Fakta: Så blir skogen till plast

I växters cellväggar finns ämnet lignin. Det är en mycket vanlig organisk förening i naturen. När pappers- och massaindustrin ska producera papper av högre kvalitet behöver ligninet separeras från pappersmassan. Detta lignin kan komma till nytta på många sätt. Nästan all plast tillverkas i dag med fossil olja som råvara, men i dag finns teknik för att i plasttillverkningen byta ut oljan mot lignin. Då upphör plastens fossila ursprung och plastproduktionen blir en del av kretsloppet. Det minskar klimatpåverkan avsevärt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.