Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagare Carl-Johan Granlund har nyligen haft sitt första mål om barnfridsbrott. Hör vad han tänker om lagstiftningen som funnits i tre månader. Foto: TT/SVT

52 barnfridsbrott anmälda i länet – åklagaren: ”Kommer in flera anmälningar i veckan”

Uppdaterad
Publicerad

Den första juli i år kom en ny lag: barnfridsbrott. Den innebär att det blir straffbart att begå vålds- och sexualbrott framför barn. Sedan dess har 52 misstänkta barnfridsbrott anmälts i Gävleborg och 14 av dem har lett till åtal, något som P4 Gävleborg var först med att rapportera.

Åklagare Carl-Johan Granlund har nyligen haft sin första huvudförhandling i ett mål om barnfridsbrott, ett av de första i Hudiksvalls tingsrätt. Han är positiv till att den nya lagen trätt i kraft.

– Det här är ett stort steg för barnen, att de får komma till tals. Forskning visar att barn som bevittnar våld mellan närstående far illa, säger Carl-Johan Granlund.

Han berättar att det kommer in ett flertal anmälningar om misstänkt barnfridsbrott varje vecka och att det pågår flera ärenden i Gävleborg just nu.

– Jag är inte förvånad att det kommit så pass många redan. Däremot tror jag att vi kommer ha resursbrist hos polis och åklagare eftersom det krävs personal med speciell kompetens vid förhör med barn och det är resurskrävande, säger Carl-Johan Granlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer