En man som uppgett att han bott i Gävle har fått över 200 000 kronor från Försäkringskassan utan att ha rätt till det. Nu kräver kassan pengarna tillbaka. Foto: TT

64-årig man krävs betala tillbaka 200 000 till Försäkringskassan – bodde utomlands

Publicerad

200 904 kronor. Så mycket har en 64-årig man fått i bostadsbidrag och felaktig sjukpenning. Han har uppgett att han bott i Gävle. Egentligen har han inte bott i Sverige sedan 2008. Nu kräver Försäkringskassan beloppet tillbaka.

Försäkringskassan har betalat ut de dryga 200 000 kronorna i bostadstillägg och sjukersättning mellan september 2009 och augusti 2018. Nu kräver kassan att pengarna betalas tillbaka med 30 dagars betalningsvillkor. Annars hotar en dröjsmålsränta med 8 procent.

I juni i år skickade Försäkringskassan brev till mannen med beslutet, men har inte fått någon kontakt med honom. Mannen har uppgett att han bott i Gävle men har bott i ett helt annat land. Vilket land det gäller framgår inte i återkravet.

Mannen har också haft 7 528 kronor i månaden i sjukpenning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer