Adventstid är körtid – men allt svårare hitta körsångare

Publicerad

Många söker sig till kyrkan för att lyssna till körsång den här tiden på året. Men det blir allt svårare för kyrkokörerna att hitta nya sångare.

Nu har Gävle pastorat satsat på barn- och ungdomskörer för att trygga återväxten.

– Pappa har alltid spelat gitarr och är med i många olika band. Då blev det bara så att jag började sjunga och sen berättade de att det fanns körer, och på den vägen är det, säger Emma Wastesson Strömberg, 12 år.

Stor brist på sångare

Emmas väg in i körlivet är den allra vanligaste, att nån inom familjen redan sjunger. Men det räcker inte. För det är stor brist på körsångare och inom Gävle pastorat har man försökt ragga sångare länge nu, bland annat genom annonsering.

Men resultatet blir ändå magert, så nu siktar man medvetet in sig på barn och ungdomar för att trygga verksamheten på sikt.

– Vi har haft lite omsättning på våra kyrkomusiker och i samband med det har vi tänkt till vad det gäller rekryteringen och haft möjligheten att rekrytera smart, musiker med kompetens och vilja att arbeta med barn och ungdomar, säger Roberth Krantz (S), kyrkorådets ordförande i Gävle pastorat.

Nytt fokus

En av musikerna är Ellen Weiss som den här kvällen repeterar med barn- och ungdomskörer.

– Här i Strömsbro har vi två nystartade körer och sedan är jag i upptakten med att starta en sångskola. Det är svårt att rekrytera äldre körsångare, och då är det viktigt att bygga för framtiden, säger Ellen Weiss.

– Det är ganska svårt att övertyga vissa när vi håller till och sjunger i kyrkan, säger en av deltagarna, Alma Murén, 14.

Spelar det roll?

– Ja, lite grand, sedan är det många som inte vågar, säger Alma Murén.

– Det är lite fördomar när vi är i kyrkan, många tror att vi bara sjunger om Jesus, fyller Alva Persson, 15, i.

– Och på latin.... säger Alama Murén.

Svenska kyrkan har ungefär 5 000 körer i Sverige och drygt 90 000 är med och sjunger i kör. Att delta i en kör i Svenska kyrkan är helt avgiftsfritt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.