Foto: TT

Åkeriet: Därför lossnade järnröret och spetsade chaufför

Uppdaterad
Publicerad

I början av juni kom ett järnrör farandes genom rutan på en lastbil och spetsade förarens axel vid en färd över bron på riksväg 56 i Gysinge. Järnröret kom från en mötande lastbil och nu förklarar åkeriet hur det kunde hända.

Två lastbilar möttes på Gysingebron över Dalälven i början av juni, ett järnrör lossnade från den ena och for genom rutan på den andra, där chauffören fick röret genom axeln. Enligt första uppgifterna var föraren allvarligt skadad.

Nu har åkeriet i Hälsingland som äger lastbilen där röret kom ifrån anmält händelsen till Arbetsmiljöverket. Förklaringen till olyckan uppges vara att det blåser kraftigt på bron över Dalälven när chauffören kör över.

I backspegeln ser chauffören att något fladdrar till men ser det inte som trafiksäkert att stanna på bron. Mitt på bron möter han en lastbil, samtidigt kommer en kastvind och sliter loss en täckning från släpet som först tar i en bakomvarande personbil innan täckningen slungas ut i mötande körfält.

Vänder tillbaka och gör upptäckten

Chauffören stannar efter bron och möter personbilen som har fått lindriga skador på motorhuven, därefter åker chauffören tillbaka för att se hur det gått för den mötande lastbilen.

Efterbron hittas lastbilen och då upptäcks att ett järnrör från täckningen gått in genom fönstret och spetsat mötande chaufför i axeln så att denne sitter fast.

Polisen uppger till SVT att en brottsutredning har inletts men ingen har hörts i ärendet än, med hänvisning till skadeläget på den drabbade chauffören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.