Åklagare Fredrik Normark. Foto: SVT

Åklagaren begär förlängd tid för att utreda Sätrabränder

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Fredrik Normark begärde på måndagsförmiddagen förlängd tid för att utreda fordonsbränderna i Sätra. Orsaken är bland annat att en del tekniska analyser inte är klara.

Totalt är det ett 30-tal fordon som brandhärjats i runt om i Gävle den senaste tiden, de flesta i stadsdelen Sätra. Tre ungdomar sitter häktade misstänkta för en av dem, den då en en husvagn brann ner natten mellan 23 och 24 januari.

Åtal skulle egentligen ha väckts idag men nu behöver alltså åklagaren ha mer tid.

Vad är det som tar tid i utredningen?

– Vi väntar på en del tekniska analyser och vi har vittnesförhör som inte är gjorda. Sedan ska analyserna göras och de ska sammanställas i presentabelt skick, säger åklagare Fredrik Normark till SVT Nyheter.

Har begärt två extra veckor

Normark har begärt två veckors förlängning och hoppas kunna vara klar med utredningen och väcka åtal måndagen 24 februari.

Bränderna i stadsdelen Sätra i Gävle kulminerade 22–24 januari i år men enligt åklagaren kan de ha börjat tidigare.

– Sammanlagt är det ett tiotal platser som det har brunnit på. Den första som skulle kunna ha koppling till detta åtalet var redan den 16–17 januari, säger Normark.

Ungdomarna är misstänkta för grov skadegörelse och sabotage mot blåljuspersonal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer