Foto: TT

Åkte till Thailand och brände ned sitt hus via internet – döms för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren 2018 drabbades ett bostadshus i västra Gästrikland av en kraftig brand. Nu kommer domen där man slår fast att ägaren till huset själv tänt på byggnaden, från Thailand via en fjärrströmbrytare.

Mannen som är i 50-årsåldern dömdes på tisdagen till två års fängelse för mordbrand av Gävle tingsrätt. Enligt tingsrätten ska mannen ha anlagt branden genom att med hjälp av en robotdammsugare anslutit en lödkolv till ett vägguttag och sedan satt på strömmen via en fjärrströmbrytare från Thailand.

Sökte lödkolv och fjärrströmbrytare på nätet

Under brottsplatsutredningen fann polisen rester av en lödkolv och en robotdammsugare på brottsplatsen, inga andra elektriska föremål som skulle kunnat orsaka branden hittades. Man upptäckte även att mannen innan han reste till Thailand googlat på lödkolv och fjärrströmbrytare.

Tömde mobil innan hemkomst

Innan mannen kom tillbaka till Sverige hade han dessutom rensat sin mobil och läsplatta, vilket enligt åklagaren tyder på att han hade något att dölja.

Den dömde mannen förnekar gärningen men döms alltså nu till två års fängelse för mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.