Akutmottagningen i Hudiksvall. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Akuten i Hudiksvall missade hjärnblödning på treåring

Uppdaterad
Publicerad
En treårig flicka kom in till akutmottagningen i Hudiksvall efter att ha cyklat omkull och kräkts. En underläkare undersökte flickan som var sömnig och svår att väcka, men valde ändå att skicka hem henne. Senare upptäcktes en hjärnblödning.

Föräldrarna ifrågasatte utskrivningen eftersom dottern var mjuk i huvudet, men läkaren förklarade att det är normalt. Hemma blev flickan sämre och fortsatte att kräkas. Föräldrarna valde att åka in till akuten igen, då skickades de vidare till sjukhuset i Gävle, står det i ett beslut från Inspektionen för vård och omsorg.

I Gävle hittades en sju centimeter lång spricka i flickans skallben, samt en liten hjärnblödning.

Kritik mot bemanningen

IVO skriver i sitt beslut att vården har brustit eftersom flickan skickades hem utan att antingen ha blivit observerad i minst sex timmar eller röntgenundersökts.

Vidare riktas kritik mot att underläkaren inte har haft någon kontakt med bakjour eller annan specialist under vårdtiden, enligt IVO ska vårdgivaren säkerställa att läkare som inte är specialister får det stöd som behövs för att upprätthålla en säker vårdkvalitet.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer