Mannen som häktats greps i Valbo utanför Gävle i slutet av augusti. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Äldre man i Gävle förgrep sig på barn i släkten – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

När en elvaårig flicka berättade för sin äldre syster i juli i år om att en äldre släkting brukade ta på henne rullades en mörk historia upp. I polisutredningen har det framkommit att den äldre mannen i åratal förgripit sig på flera barn i släkten. Nu döms han av Gävle tingsrätt.

Fem barn, både pojkar och flickor, har berättat att de under flera års tid har blivit utsatta för sexuella övergrepp av en äldre släkting som är i 75-års ålder. Övergreppen, som har bestått i beröringar på könsorgan, har pågått när barnen varit mellan fem och tolv år gamla mellan 2005 och 2018. En pojke berättar att det har hänt över hundra gånger.

Övergreppen har mestadels skett nattetid i mannens hem när barnen varit på besök. Han erkänner att han har en dragning till barn, men anser att vittnesmålen är överdrivna.

Tingsrätten tar hänsyn till mannens ålder

Gävle tingsrätt dömer mannen för två fall av grov våldtäkt mot barn och tre fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn. Tingsrätten har tagit hänsyn till mannens höga ålder när de bestämt påföljden och därför valt en mildare fängelsedom på sju år.

Gävlebon ska sammanlagt betala sammanlagt 940 000 kronor i skadestånd till barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.