En man i Söderhamn låg ensam en hel dag efter kommunikationsbrister inom den kommunala hemtjänsten. Foto: Arkiv

Äldre man lämnades utan mat och vatten i ett dygn

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av juli blev en äldre man med hemtjänstbehov liggandes i sin säng en hel dag utan mat, vatten eller möjlighet att gå på toaletten. Händelsen är nu lex Sarah-anmäld av Söderhamns kommun.

Den äldre mannen får vanligtvis besök av hemtjänsten fyra gånger om dagen men en dag i somras kom ingen alls. Felet uppstod efter att mannen hade blivit skickad till sjukhus med ambulans en kväll efter en fallolycka.

Den kommunala hemtjänstpersonalen ställde då in besöken hos mannen dagen efter. Men mannen blev inte inlagd – utan skickades hem från sjukhuset samma natt. Detta meddelade aldrig nattpersonalen dagpersonalen.

Hittades av anhöriga

Mannen, som var i så dåligt skick att han inte kunde ta sig ur sängen, hittades av sina anhöriga sent på eftermiddagen dagen efter. Då hade han varken fått mat, vatten eller kunnat gå på toaletten på hela dagen.

Arbetsgivaren uppger att det har funnits rutiner som inte har följts. Bland annat har vikarier inte fått tillräcklig introduktionsutbildning. Bemanningspersonal har inte heller fått tillräcklig information.

Stora problem i kommunala omsorgen

Även förra sommaren fanns problem med kommunikationen inom hemtjänsten i Söderhamn. Politikerna i nämnden ökade då antalet chefer för att arbetsgrupperna skulle bli mindre och kommunikationen bättre. Men ett år senare kvarstår alltså problem inom hemtjänsten.

Bakgrund: omvårdnadsnämnden i Söderhamn

Omvårdnadsnämnden i Söderhamn har dragits med stora ekonomiska underskott sedan arbetsgivaren bytte arbetstidsavtal för personalen.

Socialdemokraterna – som har styrt kommunen i nära 100 år – röstades i början av september bort av väljarna. Alliansen har meddelat att de kommer styra kommunen de kommande fyra åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.