Måndag den 3 september startar årets älgjakt. Först ut i länet är jaktområdena i norra Hälsingland. Foto: TT

Älgjakten har startat – men jakten är i fara

Publicerad

I morgon börjar älgjakten i Norrlandslänen och i Hälsingland. Runt 90 000 älgar ska skjutas, hälften i de fyra Norrlandslänen.
Men det finns frågetecken, och risk för att jakten avbryts i förtid på vissa håll.

– Det var det en lång, snörik vinter som gjorde att det rapporterades en hel del mer älgdöd än normalt. Sedan kom sommaren där allt blev grönt fort och sedan blev det torrt och bränt. Det är inte heller bra för älgarna, säger säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet,.

-Man brukar säga att en bra älgsommar är en dålig badsommar. De vill helst att det ska vara lite kallt och regnigt så det kommer färskt grönt hela tiden.

Den snörika vintern och den torra sommaren kan ha gjort att älgkor i dålig kondition har haft dåligt med mjölk till kalvarna. Färre kalvar kan ha överlevt och det finns risk att de som har klarat sig är mindre än normalt.

Jakten kan hejdas på vissa håll

Björn Sundgren utesluter inte att det kan bli aktuellt att ”bromsa lite grann” i områden som drabbats hårdast. Det kan innebära att älgjakten måste avbrytas i förtid på vissa håll.

-Det vi har sagt är att vi inte ska dra i handbromsen före jakten, säger Björn Sundgren.

Jaktlagen uppmanas nu att så fort som möjligt rapportera in hur många älgar de sett och i vilken kondition de är, för att ge underlag för beslut om den fortsatta jakten.

Jakttider 2018/2019 i Gävleborgs län

Visa

Jaktområden med septemberjakt

För de älgskötsel- och licensområden inom älgförvaltningsområdena: Norra Hälsingland, Strömsbruk, Ljusdal- Ramsjö, Voxna, Ljusnan- Voxnan, Öster- Ljusnan, Långvind, Söder- Voxnan och Gruvberget är jakttiden: 3 – 25 sep 2018 och 6 okt 2018 – 28 feb 2019.

Jakttiden för kalvjakt på oregistrerad mark inom ovanstående älgförvaltningsområden är 3 – 7 sep.

Jaktområden med oktoberjakt

För de älgskötsel- och licensområden inom älgförvaltningsområdena: Ödmården, Trödje, Ljusne, Södra Gästrikland och Furuvik är jakttiden: 8 okt 2018 – 28 feb 2019.

Jakttiden för kalvjakt på oregistrerad mark inom ovanstående älgförvaltningsområden är 8 – 12 okt 2019 

Beslut om jakttider för älgjakt 2018/2019

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer