Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jägaren: Ingen vintervandring av älg österut sedan E4 blev motorväg Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Älgstammen efter ostkusten hotad – E4 hindrar vandringen

Uppdaterad
Publicerad

Viltstängslen ska minska antalet viltolyckor på motorvägarna – med det gör de inte. Däremot hindrar de djur att vandra förbi E4 ut mot ostkusten i Gävleborg, och jägare menar att älgstammen i öst minskar kraftigt på grund av stängslet.

Christer Johansson är bekymrad. Han har jagat älg sedan barnsben längs kusten utanför Hudiksvall och sett hur älgstammen minskat år för år sedan E4 blev motorväg.

– Älgen har ingen möjlighet att komma österut. Vi har ingen vintervandring hit ut längre så stammen får vi sköta och skjuta försiktigt. Ändå minskar stammen radikalt, så vi är oroliga för den.

Känt problem på Trafikverket

Christer Johansson och hans jaktkamrater menar att det viltstängsel som sitter längs E4:an är en stor orsak till att älgstammen minskat efter kusten. Anders Sjölund på Trafikverket håller med om problematiken.

– Att det beror på stängslet, till viss del, kan man vara övertygad om. Det kan absolut bli ett minskat flöde av älg ända ner till kusten, säger han.

Dessutom visar studier som Trafikverket gjort att viltolyckorna inte minskar för att vägarna har stängsel.

Christer Johansson känner att jägarna och de boende öster om motorvägen blivit blåsta på utlovade viltpassager.

I videon ovan berättar han mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer