Alla länets poliser utbildas i att möta terrorhot

Publicerad

En orolig omvärld gör att länets samtliga poliser, även de som har inre tjänster, under hösten ska utbildas i att möta terrorhot. SVT fick vara med när det övades i att sätta upp en vägspärr.

På ett regnigt flygstaden i Söderhamn, där polisen har sin utbildningsanläggning, står en grupp poliser, som samtliga jobbar mestadels inomhus, och diskuterar hur en vägspärr bäst ska sättas upp.

TV: Se ett längre inslag på SVT-play

– Det är ganska spännande att få uppleva det här igen som man gjorde för 35 år sedan när jag började som polis, säger Maria Pärssinen, barnutredare.

Enhetligt över landet

Det är en ökad spänning i världen och Sverige som gör att polismyndigheten under hösten vill utbilda samtliga poliser i länet, drygt 200 stycken, i att bli bättre förberedd på ett terrorhot.

– Bara för att vi inte jobbar i blåljusbil så är vi fortfarande poliser och skulle det hända något så funkar vi så att vi vill hjälpa varandra, kolleger och allmänhet, säger Martin Persson, utbildare.

Teori varvas med praktik, att sätta upp en vägspärr är alla poliser utbildade i men det nya i kursen är att lära sig att kommunicera på samma sätt i hela landet, för att undvika missförstånd i situationer där många poliser behöver samverka.

– Även vi barnutredare kan hamna i sådana här situationer på väg hem från ett förhör eller så, att man måste rycka in och hjälpa till, säger Maria Pärssinen.

”Vet aldrig vad som väntar”

Helen Einarsson, brottsplatsundersökare, får i övningen prova på att beordra en misstänkt person som passerar vägspärren i bil att kliva ut och lägga sig på marken.

– Man vet aldrig vad som väntar en i jobbet som polis så en sådan här utbildning har vi nytta av, säger hon.

Men känns inte ett terrorhot osannolikt i Gävleborg?

– Jag kan inte göra någon sådan bedömning men det är klart att det händer massor av otäcka saker nu i världen, säger Helen Einarsson.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer